Ja til FM Radio


NRK og Digitalradio Norge ønsker å avslutte FM-sendinger, og kun opprettholde digitale DAB-radiosendinger. Norsk Rikskringkasting reklamerer for dette i en kampanje de har startet på internet:
”Ja til Radio”(www.jatilradio).

Får NRK/Stortinget viljen sin, avsluttes FM-sendingene for kun å opprettholde DAB-radiosendinger. Spørsmålet det er verdt å stille er om dette virkelig er gjennomtenkt, eller om dette blir en ny sak der staten moderniserer - og folket får slite med konsekvensene!


Dette er i første rekke ikke et spørsmål om DAB er en god eller dårlig sak, men om hvor fornuftig det er å legge ned det vel etablerte og godt fungerende FM båndet. Spesielt betenkelig er dette da ingen andre land har de samme planene!

Det finnes både miljømessige, kulturelle, og ikke minst praktiske grunner for å beholde FM båndet.


Slippe å kassere millioner av gode radioer

Radiomottakere har vi over alt. I stue, kjøkken, arbeidsrom/garasje, wc, soverom, reiseradio, lommeradio, i mobiltelefon, i øreklokker, i fritidsbolig/båt samt i nesten alle biler og andre kjøretøy etc. etc. Til sammen dreier det seg om over 10 millioner radiomottakere som blir ubrukelige og i størst grad søppel. Ingen god sak for miljøet! Til glede for DAB-radioforhandlere og produsenter, bare sorgen for din lommebok.

Annerledeslandet Norge

 FM sendernettet eksisterer i alle land, og i utlandet synes det å forbli opprettholdt! Kjører man over landegrensen blir DAB-radioen ubrukelig. Utlendinger i Norge kan ikke høre norske sendinger på egne radioer.

Hvorfor NRK satser på DAB alene? Les mer og prøv å finne det ut!


Fakta om radio i Norge og andre land

1) NRK sender i dag radioprogrammer på forskjellige radiofrekvenser/bølgebånd. Det benyttes typisk tre forskjellige typer modulasjoner for å legge inn/kode det hørbare signalet (musikk /tale) på senderfrekvensen. Denne modulasjonen/kodingen detekteres/omgjøres av radioapparatet til hørbare lydfrekvenser/svingninger (typisk for et voksent menneske; 20 – 16.000 Hz).

2) AM (Amplitudemodulasjon; Radiofrekvensens styrke varieres i takt med lyden som sendes).
Tidlige radiosendinger var AM og benyttet normalt Langbølge (150-350 KHz), Mellombølge (550-1.600 KHz) og senere Kortbølge (1,8-30 MHz). I Norge finnes i dag 2 moderne Langbølgesendere, på Vigra ved Ålesund og på Ingøy i Finnmark samt mellombølgesender på Røst i Nordland. Disse dekker store kyst- og havområder. Lave radiofrekvenser som dels følger jordens krumning/overflate har lang rekkevidde.

3) FM (Frekvensmodulasjon; Radiofrekvensen varieres i takt med lyden som sendes).
FM ble alminnelig på 1950-tallet. FM gir typisk best hørbar lyd. I Norge finnes ca. 1200 FM-sendere (frekvensområde; 88-107 MHz) Dette antallet er nødvendig grunnet topografi/fjell da høye radiofrekvenser kun har ”optisk rekkevidde/går rett frem”. FM-sendingene dekker ca. 98% av den norske befolkning. FM og AM-Radioer kalles nå også for analoge radioer.

4) DAB (Digital Audio Broadcast; Radiofrekvensen er digitalt modulert med det som sendes). Det "sofistikerte frekvensmodulasjonssystemet" COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multipexing) er benyttet.
DAB sendinger i Norge startet i 1994. Det var da et moderne system som muliggjør sending av flere ”program” på samme frekvens. DAB sender på høy frekvens; 220-240 MHz. For å oppnå samme dekning som FM-båndet trenges enda flere sendere grunnet høyere frekvens og krav til signalkvalitet.
Senere er flere og bedre digitale systemer dukket opp. Et av disse er DAB+, som vurderes av flere Europeiske Land. ”Gamle” DAB-sendere kan relativt enkelt oppgraderes til DAB+, men det kan ikke radioene.

5) Utstyr og kostnader
FM og DAB benytter i dag stort sett de samme sendermastene, men med hver sin antenne som er tilnærmet like i omfang og pris.
Inntil nylig er det kun solgt digitale DAB-radioer som ikke kan motta DAB+ eller andre digitale sendinger. Det er signalisert at NRK ikke ønsker å gå vekk fra DAB av hensyn til de mange?(ca. 250.000) som har kjøpt DAB radioer. Hva da med alle eierne av de langt over 10 millioner FM-radioer gjøres ubrukbare? Digitale radioer har vesentlig høyere strøm/effektforbruk enn ”gamle” analoge FM/AM radioer. Dette grunnet komplekse dekodingskretser. En stor utfordring for evt. kommende digitale batteridrevene radioer!
For eksisterende, mindre lokale radiostasjoner kan investeringskostnader for overgang til DAB bli så store at nedleggelse er eneste alternativ. Dette reduserer ytringsfriheten og er uønsket.

6) Mottak, lyd og programvalg
I radiomiljøer omtales lydkvaliteten fra DAB i beste fall som likeverdig med FM, forutsatt at forsterker- og høytalerdelen er sammenliknbare. DAB gir riktignok lyd uten forstyrrelser inntil signalene blir for dårlige - da blir den stum. FM derimot mottar og gjengir også dårlige signaler. Det resulterer riktignok i dårligere lyd/mer støy, men da kan man selv velge å høre på "dårlig" lyd, eller skru av!
Programutvalg utvides betraktelig med moderne digitalsendinger. DAB skal også kunne benyttes til bl.a. å vise bilder og mer annen tekst/opplysninger på display (der det finnes). Slik informasjon/bildefremvisning er normalt uinteressant for radiolyttere. Et utall slike sendinger finnes allerede som nettradio/satellittsendinger og lignende. Hvor mange radiostasjoner/kanaler og andre radiobølgesendere ønsker vi egentlig?

7) Beredskap og varsling
God radiodekning er en del av beredskaps- og varslingssystemet i Norge. Viktige meldinger skal sendes over radio ved eventuelle krisesituasjoner som for eks. naturkatastrofer, krig og andre helst utenkelige hendelser. Da er det viktig at folket er utrustet med fungerende radioer.

8) Andre Land;
Finland har tidligere bygget ut DAB og stengt det! Sverige og England har også forlatt DAB. Ingen andre land enn Norge synes nå å satse på den "gamle" DAB.

9) Konklusjon; Ja takk, begge deler!
NRK bør satse på en internasjonal akseptert digitalradiostandard sammen med FM-radio i Norge. Om NRKs parole ”Ja til radio” skal ha mening, må ikke hovedformålet være å stenge FM-sendinger som gjør over 95% av alle dagens radioer i norske hjem ubrukelige!

 

Vis din støtte til å beholde FM-radiosendinger i Norge.
Trykk på ”Stem ja” knappen.

 

Aksjonen; Ja til FM Radio 

c/o Bjørn G. Johannesen

0139 Oslo

E-post; post@jatilfmradio.no

 

Følg med, - siden oppdateres!  Sist oppdatert; 08.12.2010